Strona główna BIP Wersja chińska Wersja włoska Wersja hiszpańska Wersja ukraińska Wersja czeska Wersja niemiecka Wersja rosyjska Wersja francuska Wersja angielska
Szukaj
O regionie
Gospodarka
Rolnictwo
Łowiectwo
Rybactwo
Porejestrowe Doświadczalnictwo Odmianowe
Zezwolenie na wycinkę krzewów i drzew
Odnowa Wsi
Ochrona Gruntów Rolnych
PROW 2007-2013
Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich
Turystyka
Sport
Kultura
Nauka i edukacja
Rozwój regionalny
Współpraca z zagranicą
Fundusze Europejskie
Środowisko
Obsługa klienta
Tablica informacyjna
Prawo
Centrum prasowe
Organiz. pozarządowe
 Rolnictwo Powiększ tekst Zmniejsz tekst Powrót
 Rolnictwo 
Rolnictwo
Rolnictwo województwa opolskiego charakteryzuje się optymalnymi warunkami do produkcji roślinnej. Na powyższe składają się:
  • dobre gleby o średnim wskaźniku bonitacji 1,06 (najlepsze gleby na terenie powiatu głubczyckiego, a najsłabsze w powiecie opolskim i oleskim)
  • długi okres wegetacji (200-225 dni)
  • stosunkowo łagodne zimy
  • najwyższy wskaźnik waloryzacji rolniczej w kraju 81,4 pkt. (w kraju 66,6 pkt.)
  • wysoka kultura rolna
  • dobre wyposażenie w techniczne środki do produkcji.
W strukturze zasiewów dominują zboża, które zajmują ponad 70% całkowitej ich powierzchni, w tym szczególnie zboża intensywne tj. pszenica i jęczmień.


Uzyskiwane od wielu lat przez opolskich rolników bardzo wysokie plony podstawowych ziemiopłodów, plasują produkcję rolną woj. opolskiego w ścisłej czołówce krajowej.
 

Produkcja zwierzęca:

Opolscy rolnicy również przodują w produkcji zwierzęcej uzyskując ponad 10 tys. l mleka od najlepszych krów w gospodarstwach indywidualnych (średnia wydajność mleczna krów wynosiła w 2013 r. 5 836 l). Pogłowie bydła utrzymuje się średniorocznym poziomie 112-122 tys. sztuk, w tym krów 41-52 tys. szt. Liczba aktywnych dostawców mleka z terenu województwa opolskiego zmniejsza się przy równoczesnym wzroście wydajności mleka z gospodarstwa. Praktycznie całość produkcji mleka produkowana jest w klasie ekstra (98%).

Pogłowie trzody chlewnej w ostatnich latach w województwie opolskim nie przekraczało 500 tys. sztuk. W zależności od sytuacji na rynku żywca wieprzowego utrzymuje się na poziomie 409-469 tys. sztuk. Znaczny spadek pogłowia trzody chlewnej odnotowano w 2012 r., o ponad 174 tys. sztuk w stosunku do 2011 r. , gdzie ilość pogłowia trzody chlewnej wówczas wynosiła 643 702 szt.

Ponadto zgodnie z danymi statystycznymi (wg GUS) w 2013 r. w województwie opolskim ilość pogłowia
  • drobiu wynosiła 3 609,2 tys. szt., w tym kur 3 533,8 tys. szt.
  • owiec wynosiła 2 975 tys. szt.
  • koni wynosiła 2 714 tys. szt.
Informację wprowadził (a): Zespół Prasowy (2009-01-08 11:32:36)
Informację zmodyfikował (a): Urząd Marszałkowski w Opolu (2016-01-04 16:19:39)
 Zobacz także PDF - pliki PDF  Powiększ tekst - powiększ tekst  Zmniejsz tekst - pomniejsz tekst  Drukuj - wydrukuj  Do góry
Data aktualizacji: 2016-12-01
Liczba odwiedzin: 32837826
 
Ta strona używa plików cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Możesz je w każdej chwili zmienić. Szczegóły znajdziesz w polityce prywatności.